Fábián Árpád gyógytornász honlapja

Porckorongsérv: Műtét vagy sem?

porckorong Műtét

Mi a porckorong sérv?

Amennyiben a porckorong egyes részei kiszakadnak és a gerinccsatornába kerülnek, abban az esetben porckorong sérvről beszélhetünk. Lehet több fajtájai is az elhelyezkedését és a mértékét tekintve, de számunkra az az igazán fontos információ, hogy ez egy kompressziót okozó folyamat. Legtöbb esetben mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal és neurológiai tünetekkel jár. Háti szakaszon ritkán fordul elő, nyaki szakaszon már gyakoribb, de a nyakunk anatómiai felépítésének köszönhetően mérsékeltebb tünetekkel jár. A gerincünk ágyéki szakaszán (azaz a derekunkban) viszont már jóval sűrűbben fordul elő. Ezen belül is a keresztcsontunk és a felette lévő 5. ágyéki csigolyánk közötti porckorong, illetve a 4. és 5. ágyéki csigolyánk közötti porckorong sérvesedése jelentkezik legnagyobb számban.

Mikor kerüljön szóba a műtét?

Gyakran találkozni olyan páciensekkel, akik a porckorong sérvből az egyetlen kiutat a műtétben látják. A kezelést elsősorban nem műtéti úton célszerű megkezdeni. Műtéti megoldások közül a leggyakoribbak a dekompressziós műtétek (ilyenkor eltávolítják egy kis bemetszésen belül azokat a részeit a porckorongnak, amik a nyomást okozzák – nem minden esetben használható technika), fúzió (két szomszédos csigolya között megszüntetik a létrejövő mozgásokat, azzal hogy csontos összeköttetést hoznak létre közöttük) valamint a porckorong protézis is szóba jöhet.

Azonban a műtéti technikák nem tudják megszüntetni azt az okot, ami miatt a porckorong sérv kialakult. A manapság általánossá vált ülő életmód következtében rendkívül nagy terhelés jut az ágyéki szakaszon a porckorongokra, sok esetben ez vezet a sérvhez, tehát szükség van egy egyéni korrekciós programra, amit naponta rutinszerűen végzünk, hogy ellensúlyozni tudjuk az ülő életmód káros hatásait. Erre szükség van akkor is ha a műtét mellett döntünk, és akkor is ha nem.

Műtét után nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a fúziós technika esetén az érintett csigolyák között nem jön létre mozgás, így azokat a többi csigolyának kell pótolnia. Ez ahhoz vezethet, hogy a felette, vagy alatta lévő részeken hypermobilitás (túlmozgás) jön létre, ami szintén fájdalomhoz, gyulladáshoz, esetleg egy újabb porckorong sérvhez vezethet. Spondylolisthesis (csigolyaív szakadás) és Canalis spinalis stenosis (gerinccsatorna szűkület) esetén egyes kutatások szerint jó eredményt lehet elérni a műtéti technikával. Viszont a porckorong sérv esetén nem találtak számottevő különbséget a műtét és a gyógytorna kezelést követően hosszútávon.

Előfordul, hogy a műtét igenis indokolt porckorongsérv esetén is, de ezek a tünetek ritkábban fordulnak elő. A műtéti kezelés fő indikációja nem pusztán a fájdalom, hanem a porckorong sérv következtében fellépő:

  • lovaglónadrág szerű (a comb belő részein jelentkező) petyhüdt bénulás, teljes érzéskiesés
  • vizelet- és székletürítési inkontinecia
  • impotencia
  • nagy izmok bénulása (comb, farizom)
  • heves gyöki fájdalom

Akut porckorongsérv kezelésének

Amennyiben nincs a betegnek motoros izom érintettsége, úgy konzervatív kezelés a fő irány. Az akut stádium korai szakaszában (első hét) az elsődleges cél az ideggyulladás csökkentése és fájdalomcsillapítás, amihez gyógyszeres kezelést illetve hűtést használnak. Az akut stádium első szakaszában sajnos célszerű a kórházban ágynyugalmat előírni, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen mozdulatlanul kell lenni ez alatt az idő alatt. Ilyenkor is nyugodtan lehet végezni keringésfokozó gyakorlatokat, amiket könnyen el lehet sajátítani a gyógytornász segítségével. Optimális esetben a 3-5. naptól állapotjavulás következhet be. Ilyenkor már fokozatosan újból hozzá lehet szoktatni a pácienst a függőleges testhelyzethez.

A gyógyszeres kezelést követően, körülbelül a 10. naptól kezdődhet a rehabilitáció, gyógytornász vezetésével. Egy sok mindenre kiterjedő, személyes programot állít össze a gyógytornász, beleértve az ergonómiai tanácsokat, és az egyedi mozgásprogramot. A rehabilitációs idő függ a tünetek kezdeti mértékétől, de ideális esetben 6-8 hét alatt elérhető a fájdalommentes állapot. Sajnos számolni kell a porckorong sérv esetén a tünetek időszakos fellángolásával, de a jól megtanult mozgásprogram folyamatos végzésével ezeknek a hossza jelentősen csökkenthető, megjelenésük gyakorisága pedig leredukálható.

 

Forrás:

Szendrői Miklós: Ortopédia. Második kiadás. Budapest, Semmelweis Kiadó, 2009

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Porckorongsérv: Műtét vagy sem?”