Piriformis szindróma

szobor far

Mi az a piriformis szindróma?

Az ülőgumóba illetve a comb hátsó részébe sugárzó fájdalom esetén gyakran gondolunk porckorong sérvre, de az esetek egy részében előfordul, hogy az egyik izmunk okozza a problémát valójában. Érdemes kivizsgálni, hogy mi áll a fájdalom hátterében, hogy a problémának megfelelő kezelést kaphassunk.

Sajnos egy kis anatómiával kell kezdenünk, de ha figyelmesen elolvasod ezt a pár mondatot, rögtön meg fogod érteni a probléma eredetét. A m. piriformis (magyar nevén körteképű izom) egy olyan izom, ami a keresztcsontunk elülső felszínéről ered, és a combcsont nagytomporán tapad. Fő funkciója nyújtott csípőízület mellett a csípő kifele forgatása, hajlított csípőízület esetén pedig az alsó végtag távolítása a középvonaltól (láb oldalra emelése).

A képen látható a m. piriformis mellett a n. ischiadicus (azaz ülőideg). Előfordulhat, hogy az ideg a lefutása mentén valamilyen okból nyomás (kompresszió) alá kerül. Ez az ok lehet a m. piriformis rövidülése, feszessé válása, vagy akár anatómiai sajátosság is (az ideg haladhat a m. piriformis alatt, felett vagy akár a rostjai között is). A kompresszió tünete lehet a comb hátsó felén illetve a ülőgumó környékén jelentkező fájdalom, esetleg zsibbadás, az ülőideg által beidegzett izmok gyengesége továbbá a m piriformis feszes tapintata, nyomásra érzékenysége. A tüneteket fokozhatják bizonyos testhelyzetek, vagy mozdulatok, mint például az ülés, hajolás és emelés.

A kompresszió okai lehetnek

 • Fartáji traumás sérülés (akár több évvel korábbról)
 • Anatómiai hajlamosító tényezők
 • Myofascialis trigger pontok
 • A m. piriformis hipertrófiája vagy megrövidülése
 • Laminectomia következménye
 • Térszűkítő folyamatok (ödéma, nyáktömlőgyulladás, tumor stb.)
 • Farba adott injekció
 • Combcsonttörés kezelése utáni fém rögzítés okozta irritáció
 • Myositis ossificans
 • Egyes genetikai betegségek

Differenciál diagnózis

Forduljunk szakemberhez, hogy ki tudja zárni azokat a betegségeket illetve állapotokat, amik hasonló tüneteket okozhatnak. Ezek lehetnek például:

 • Csípő-keresztcsonti ízületet traumás sérülése, gyulladása
 • Érrendszeri betegségek (visszérgyulladás, aneurisma)
 • Porckorong sérv
 • Postlaminectomia szindróma, farokcsont fájdalom
 • Fel nem ismert medence törés
 • Nem diagnosztizált vesekő
 • A gerinc kisízületeinek degeneratív elváltozása

Ezúttal a terapeuta kollégáknak is szeretnék hasznos információval szolgálni, hogy könnyebb legyen diagnózis felállítása.

Kezelés

A Piriformis szindróma kezelése legtöbbször konzervatív úton történik, csak ritka esetekben van szükség műtétre.

Gyulladás esetén alkalmazhatunk helyi gyulladáscsökkentő krémeket, vagy nem szteroid gyulladáscsökkentő valamint izomlazító gyógyszereket, a kezelőorvosunk utasításainak megfelelően. Bizonyos esetekben injekció formájában is megvalósulhat a gyógyszeres kezelés. Kiegészítő kezelésként lehet használni ultrahang terápiát is.

A gyógyszeres terápia után pedig következhet a mozgásterápia, azaz a gyógytorna. A m. piriformis manuális lazítása és az estleges triggerpontjainak kezelése után nekiállhatunk a nyújtásának. Az izom nyújtása provokálhatja a tüneteket, ezért óvatosan kezdjük, fokozatosan hozzászoktatva magunkat ehhez a helyzethez.

piriformis izom nyújtása

körteképű izom nyújtása

Feküdjünk a hátunkra és húzzuk fel a térdünket a hasunkhoz, majd közelítsük az ellen oldali vállunk irányába. Ezután enyhén forgassuk kifelé a térdünket (azaz a lábszárunkat picit húzzuk az ellen oldali vállunk felé). A nyújtás végrehajtása közben figyeljünk arra, hogy a medencénk ne emelkedjen el a talajtól, tartsuk lent mindkét oldalon. Azt a lábunkat, amelyikkel éppen nem a nyújtást végezzük, nyugodtan talpra húzhatjuk kicsit (ahogy a kép mutatja), így derékfájás esetén kímélőbb lehet a gyakorlat.

A nyújtással párhuzamosan elkezdhető a csípőizmok megfelelő erősítése, a kötőszöveti lazítás és az ágyéki-keresztcsonti stabilizáció, amihez javasolt felkeresni egy gyógytornászt.

 

Forrás:

Cass SP. Piriformis syndrome: a cause of nondiscogenic sciatica. Current sports medicine reports. 2015; 14(1):41-4. [pubmed]

Cassidy L, Walters A, Bubb K, Shoja MM, Tubbs RS, Loukas M. Piriformis syndrome: implications of anatomical variations, diagnostic techniques, and treatment options. Surgical and radiologic anatomy : SRA. 2012; 34(6):479-86. [pubmed]

Jankovic D, Peng P, van Zundert A. Brief review: piriformis syndrome: etiology, diagnosis, and management. Canadian journal of anaesthesia = Journal canadien d’anesthesie. 2013; 60(10):1003-12. [pubmed]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Egy kis gondolat “Piriformis szindróma”