Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis (nem, ez nem egy varázsige)

Latin nevű ritka, autoimmun betegség, amely engem is boldogít. Gyógytornászként szenvedni egy „súlyos izomgyengeség” nevű betegségben? Van az életnek humora, mit ne mondjak. Váradi Csilla vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta és Myasthenia Gravisszal élő.

Kedves kollégám, Árpád meghívására vendég posztolok most Nektek az én kis haveromról. Sokaknak elég kevés információjuk van erről a betegségről, sőt, lehet egyáltalán a létezéséről sem tudtak ezidáig. Ezért szeretném bemutatni egy pár mondatban, hogy milyen galibákat tud okozni ez a „rossz fiú”. Több fajtája létezik, megjelenését tekintve: veleszületett, fiatalkori és időskori myasthenia, tüneteket tekintve: oculáris (csak szemtünetekkel járó), generalizált (egész testet érintő) myasthenia. Nekem a fiatalkori, generalizált formáját sikerült megnyernem. Mivel ez egy autoimmun betegség a szervezetem antitesteket termel, melyek az acetilkolin receptorokat károsítják. Nem tud megfelelő ingerület továbbítódni az izmokba.

Tünetek

A tünetei ennek a betegségnek főképp a vázizmokban jelentkező kórós fáradékonyság (leginkább a vállövi és medence körüli izmokban). Persze mindenkinek elfáradnak egy bizonyos izommunka után az izmai, nos egy myasthenias páciensnél ez a járásban okoz gondot (nem tartják meg a lábak, össze akarnak csuklani) vagy a karok nyújtott helyzetben történő megtartásának nehézségével jár. A betegségem kezdetén, amikor először fellángolt, az oldalra felemelt karom súlyát sem tudtam pár másodpercnél tovább megtartani. Van, akinél ez egyformán jelentkezik mindkét oldalon, de előfordul, mint például esetemben is, hogy csak az egyik oldalon jelentkezik fokozottabb mértékben. Fontos a betegségre jellemző a lógó, csüngő szemhéj és sok esetben ehhez kettős látás is társul. Erről mutatok egy saját képet is:
lógó szemhély

További tünet lehet még az elhalkuló vagy nazálissá váló beszédhang, nehezített nyelés, félrenyelés és az ételek megrágásában elfáradó rágóizmok gyengülése, valamint a fej megtartásának nehézsége.
A betegség előfordulása legjellemzőbben fiatal felnőttkorban 20-30 év körüli nőknél (igen, megszívtam) és 60 év fölött férfiaknál gyakoribb. Persze ez nem jelenti azt, hogy más életkorban ne fordulna elő. A fiatalkori megjelenésnél hosszú távú javulást hozhat a csecsemőmirigy eltávolítása a mellüregből. Ez egy olyan mirigyes immunszervünk, mely a csecsemőkorban aktívan véd minket a fertőzésektől és melynek funkciója és mérete az idő előre haladtával egyre csökken. Akkor van gond – mint nálam is – ha a mirigy túlműködik és növekszik, ezzel teret elfoglalva, csökkentve a mellkasban található szervek megfelelő működését és gyártva a sok antitestet. Szóval a műtétet én sem tudtam elkerülni, de hála az orvostudomány fejlődésének pár lyukon keresztül megszabadulhattam ettől a túl buzgó szervemtől.

Kezelés

A myasthenia gravisnak gyógymódja, mint általában az autoimmun betegségeknek sajnos nincs. Viszont a tünetek gyógyszeresen vagy akár gyógyszer nélkül is kezelhetők és minimálisra csökkenthetők életmódváltással, a stressz faktorok csökkentésével, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel és helyes táplálkozással. Ugyanakkor kutatások bizonyították, hogy a rendszeres mérsékelt aktivitású mozgás (mint például a gyógytorna is) hatására az antitestek száma csökken, a páciensek terhelhetősége nő, közérzetük és vitális paramétereik javulnak.
Nem mellesleg a sport segít megszabadulni a depresszív gondolatoktól is. Főleg akkor, ha van mellettünk valaki, aki figyel ránk, végig kíséri biztonságban a mozgásunk és fejlődésünk. Akinek elmondhatjuk, ha éppen nem vagyunk a toppon fizikailag vagy lelkileg és átsegít minket a mozgás által a mély pontokon. A személyre szabott segítség a legjobb segítség! A gyógytornászok pont ilyen segítők. Bármilyen autoimmun betegséggel is rendelkeztek forduljatok hozzájuk bizalommal.

Engem személyesen Szegeden a Scoliart Gyógytorna rendelőben találhattok meg, de virtuálisan is tudtok követni az alábbi közösségi oldalon.

Született egy személyesebb hangvételű blogposztom is ebben a témában, ha érdekel kattints ide!

Köszönöm az olvasásra szánt idődet!

Terhesség

Edzés terhesség alatt

Mit szabad csinálni terhesség alatt? Gyakran találkozni azzal, hogy azok a kismamák, akik terhesség előtt sportos életet éltek, tanácstalanul állnak a megfelelő […]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..