Mi az a manuálterápia?

Manuálterápia érthetően

A név

Nem hangzik túl magyarosan, igaz? Talán pont ez az egyik oka annak, hogy olyan kevesen hallottak róla. Valójában a manuálterápia egy nagyon tág fogalom, a kézzel végzett kezelőtechnikák gyűjtőneve. Szűkebb értelemben véve a manuálterápia egy olyan kezelőmódszer, ami a mozgató szervrendszer visszafordítható problémáival foglalkozik. Visszafordítható probléma lehet például egy izom rövidülése, túlnyúlása vagy az ízületi tok szűkülése. Nem visszafordítható problémának pedig például egy csontkinövés (osteophyta) valamelyik csigolyán, ami csökkenti a mozgásterjedelmet az érintett gerincszakaszon és nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt vagy ideget. Ide sorolható még a gerinccsatorna meszes lerakódása (canalis spinalis stenosis) is, ezt kívülről, semmilyen manuális terápiával nem lehet befolyásolni. Ha olyan helyen járunk, ahol ennek az ellenkezőjét állítják, akkor kezdjünk el gyanakodni.

A manuálterápia sok szempontból hasonlít a csontkovácsolásra, ugyanakkor alapvető különbségek vannak a két módszer között. Kulcsfontosságú megjegyezni, hogy a csontkovácsolás és a manuálterápia tüneti kezelés csak, ugyanakkor szerintem a leglényegesebb különbség pont abban rejlik a két technika között, hogy a manuálterápiás kezelés azzal fejeződik be, hogy egy egyéni korrekciós programot összeállítva olyan feladatokat adjunk, amit a páciens az otthonában egymaga is tud végezni, ezzel magát a kiváltó okot is kezeljük.

Ki lehet manuálterapeuta?

Magyarországon kizárólag orvos, vagy gyógytornász lehet manuálterapeuta. Ez a kritérium azért lényeges, mert nem elég csupán a kezelő manővereket megtanulni, hanem fontos, hogy tudjuk azt is, hogy azokat mikor és kinél lehet alkalmazni. Sok technika esetén csak egy apró módosítást eszközölve teljesen más végeredményt kapunk.

Az orvosok és gyógytornászok szakmájában alapkövetelmény, hogy a hozzájuk érkező pácienst alaposan megvizsgálva le tudjanak vonni bizonyos következtetéseket. Ezeknek a következményeknek a levonása elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő kezelést tudjanak nyújtani. A manuálterápián belül vannak olyan fogások, amit csak orvosok végezhetnek a gerincen, ezeket manipulációnak hívjuk. Ilyenkor a kezelt ízületet a passzív mozgathatóság határára viszik és egy gyors, kis amplitúdójú lökéssel tovább mozdítják azt. Ezek nagyon precíz előkészületet igénylő technikák, nem véletlenül orvosok végezhetik csak. Ugyanakkor gyakran csontkovácsok is végrehajtják, “csontrakás” vagy “csigolya helyrerakás” néven. Ilyenkor is óvakodjunk, jól gondoljuk át, hogy kinek a kezére bízzuk magunkat. Ha az autódat is csak a megfelelő szakemberre bízod, akkor saját magaddal se tegyél másképp.

A manuálterápia egy két éves, diploma utáni képzés. Rengeteg gyakorlati és elméleti tudást kell elsajátítania a terapeutának, amit rendszeres számonkéréssel ellenőriznek az oktatók.

Hogy zajlik egy kezelés?

A kezelés az általános adatok felvétele után egy mély interjúval folytatódik, ahol a jelenlegi és korábbi panaszait meséli el a páciens. Mivel minden páciens más, ezért mindenkinél eltérő technikát kell alkalmazni a kérdezés során. Van aki nagyon szívesen és nagyon sokat beszél akár a legkisebb fájdalmáról is, mások pedig csak arra a problémára fókuszálnak, ami a manuálterapeutához vezette őt. Az első esetben a terapeutának ki kell szűrnie a lényeges információkat, a második esetben pedig a megfelelő kérdéseket feltéve gyakran kiderül, hogy olyan fájdalmaik is vannak, amikről azért nem beszélnek, mert a nagyobb panaszaik mellett eltörpülnek, ugyanakkor ezek is fontos információk. Mindkét esetben fontos az empátia, éreztetnie kell a terapeutának, hogy a páciens megbízhat benne.

Ezután a páciens fehérneműre vetkőzik, és a terapeuta alaposan megvizsgálja.  Ilyenkor szemügyre veszi a testtartásának sajátosságait, apró statikai hibákat és a test asszimetriáit. Ezektől nem kell megijedni, senki sem tökéletes, előfordulhatnak ezek az asszimetriák akár mindennemű panasz nélkül is. Az a fontos, hogy azokat az eltéréseket tudjuk elkülöníteni, amik az adott problémát okozhatják. Utána a páciens mozgásainak és izmainak a tesztelése, a gerinc mozgásainak a speciális vizsgálata következik.

Férfi betegvizsgálat manuálterápia

A szégyenlősebb pácienseknek érdemes felhívni rá a figyelmét, hogy ez sajnos szükséges, mert a terapeutának nincs röntgen-szeme. Egyszer egy páciensem, akinek gerinc problémái voltak, panaszkodott nekem, hogy amikor reumatológushoz ment, le kellett vetkőznie fehérneműre, majd hozzátette, hogy “Bezzeg a neurológusnál nem kellett levetkőzni!”. Már éppen ecsetelte, hogy ő biztos nem fog visszamenni ehhez a reumatológushoz; amikor megkérdeztem tőle, hogy szerinte melyik orvos tudta gerincét pontosabban megvizsgálni, az aki látta is a hátát, vagy az aki csak a pulóverét? Végül belátta, hogy igazam van, de ez a kis kellemetlenség olyan mélyen érintette, hogy nem is gondolt bele, hogy miért volt erre szükség.

A kezelés menete

Miután a terapeuta felállította a diagnózist, összegzi magában és ennek eredményeként összeállítja a kezelés helyét és sorrendjét. Kezelés során gyakran hallható roppanás, de nem ennek a kiváltása a cél. A roppanás természetes kísérő jelenség lehet, de nem ilyenkor kerül a helyére a csigolya, ahogy azt gyakran említik tévesen. Valójában helyén van a csigolya, kezelés során annyi történik, hogy a csigolya csökkent mozgástartományát növeli a terapeuta. Ha valakinek azt mondjuk, hogy nincs a helyén a csigolyája, el van csúszva a medencéje, az téves képzetekhez vezethet, amik nem támogatják a gyógyulást.

A kezelést követően a terapeuta tanácsokkal és otthon végezhető feladatokkal látja el a pácienst, hangsúlyozva azt, hogy a gyógyulásért aktívan dolgoznia kell a neki is, mert hiába kezelte a tünetet sikeresen, ha a páciens nem végzi a házi feladatokat, akkor a probléma vissza fog térni.

Mire figyeljünk?

  • Ne féljünk megkérdezni, hogy a szakember akihez fordulunk hol és mennyi ideig tanult
  • Óvakodjunk azoktól, akik úgy kezdik el a kezelést, hogy előtte semmiféle vizsgálatot nem csináltak rajtunk, csak ruhában néztek meg minket
  • Jegyezzük meg, hogy a gyógyulás csapatmunka, ahol a páciensnek is aktívan részt kell vállalnia