Fábián Árpád gyógytornász honlapja

Elülső keresztszalag szakadás műtét utáni korai rehabilitáció

Mi is az a keresztszalag?

Az elülső keresztszalag (ligamentum cruciatum anterius, továbbiakban LCA) szakadása igen gyakori sportolók esetében, legyen szó hobbi vagy akár versenysportról. De mi is az az LCA, mi a szerepe a térd mozgásaiban?

Elülső keresztszalag szakadás
Elülső keresztszalag szakadás

Az LCA-nak és a képen látható hátulsó keresztszalagnak (ligamentum cruciatum posterius, vagy LCP) nagy jelentősége van a térd stabilizálásában. Az LCA elsődleges funkciója az, hogy akadályozza a sípcsont előre irányuló csúszó mozgását a combcsonthoz képest. Ha az LCA elszakad, ez a funkció sérül, így az ízületek között létrejövő ízületen belüli mozgások megváltoznak. Ez ahhoz vezethet, hogy a két ízület közötti porcfelszín nem egyenletesen terhelődik, így hosszú távon kialakulhat a térdízület arthrosisa, azaz a kopása. Megfelelő gyógytorna mellett akár műtét nélkül is sokáig panaszmentes lehet a térd LCA szakadás után, ezért mindenki maga döntheti el, hogy szeretné-e a műtétet. Azonban azt meg kell jegyezni, hogy ha valaki aktív életet él, rendszeresen sportol, akkor bizony komolyan fontolóra kell vennie a műtét lehetőségét. Az elhatározásban mindenképpen figyelembe kell venni az orvos javaslatát is, ugyanis még számos tényező befolyásolja a műtét kimenetét (testsúly, életkor stb.).

A műtét

Ma már viszonylag sok technika áll rendelkezésére az orvosoknak, de általánosságban elmondható a többségükről, hogy elég nagy beavatkozásnak számítanak. A gyógyulási folyamat az esetek többségében legalább 6 hónapot vesz igénybe, ami alatt hangsúlyos szerepet kap a kezelőorvos és a gyógytornász által végzett folyamatos kontroll. Magyarországon az LCA rehabilitáció egy meghatározott protokoll szerint zajlik, amelyben napokra, később hetekre le van bontva a kezelés menete. A műtét után a bevett gyakorlat az, hogy 3-4 napig a kórházban megfigyelik a pácienst és térdmozgató géppel ez alatt az idő alatt egy bizonyos térdhajlítási szöget próbálnak elérni. Ez a szögérték intézményenként és technikánként eltérő lehet, de általánosságban 90-110 fokos térdhajlítással engedik haza a betegeket. Ilyenkor még megbeszélik az első kontroll időpontját, és elmondják, hogy három hét múlva jelentkezzen gyógytornára a páciens.

Mit csináljak otthon?

Sok esetben előfordul, hogy a páciens nem tudja mit szabad, és mit nem szabad csinálnia az alatt a három hét alatt, amíg otthon van és még nem kezdte el a gyógytornát. Azért írtam meg ezt a bejegyzést, hogy segítsek abban, hogy mi a teendő ez idő alatt.

Mankó

Ilyenkor a beteg kap egy könyökmankót, és 1-2 hétig ezzel kell közlekednie. A mankózás során fontos, hogy ne a levegőben tartsuk a lábunkat amikor lépünk, hanem tegyük le nyugodtan a földre. A lépésnél a testsúlyunkat ne a talpunkra helyezzük, hanem a mankóra. Ezt úgy nevezzük, hogy imitált járás, mert kívülről nagyon hasonlít a normális járásra, annyi a különbség, hogy a súlyunkat a mankó cipeli helyettünk.

Két dolgot nem szeretünk látni gyógytornászként:

    • az egy lábon szökdelést
  • ha a 3 hét leteltével mankóval érkezik hozzánk valaki.

Azt szoktuk javasolni, hogy az első hét után először hagyjuk el az egyik mankót. Otthon kisebb távokat próbáljunk meg mankó nélkül megtenni (fő a biztonság, kapaszkodó legyen a közelben), majd mire elérünk a második hét végére már igyekezzünk teljesen elhagyni azt. Amennyiben az orvos nem határoz másképp, próbáljuk magunkat ehhez az ütemtervhez tartani.

Szövődmények megelőzése

A műtét utáni szövődmények megelőzésé érdekében nagyon fontos az érintett alsó végtagunk keringésfokozása. Ezt legkönnyebben fekvő helyzetben, enyhén felpolcolt lábakkal tudjuk elérni, a lábujjak gyors hajlítgatásával és a boka gyors mozgásaival. Elég egy-két percig csinálni egyszerre, de naponta többször, óránként 2x-3x csináljuk. Ha már szóba került a polcolás, akkor egy fontos dologra még felhívnám a figyelmet. Tudom, hogy nagyon kényelmes a térd alá tenni a párnát, de sokkal jobban járunk, ha a sarok alá tesszük, vagy akár az egész alsó végtagot polcoljuk fel úgy, hogy a térdünk egyenes maradjon. A térd hajlamos a mozgásbeszűkülésre, így ha folyamatosan a térdünk alá tesszük a párnát, akkor lehetséges, hogy a térdnyújtásunk be fog szűkülni, ami nagyban hátráltatja a későbbi gyógytorna menetét. Fontos még a heg kezelése is, ezt a seb megfelelő ápolásával tudjuk elérni, a sebgyógyulás után pedig nyugodtan használhatunk valamilyen hegszövet lazító krémet.

Mozgás

Gyakran tapasztaltam azt, hogy úgy jönnek hozzám az első gyógytorna kezelésre LCA műtét után, hogy meg sem merték mozdítani a lábukat az otthon töltött idő alatt. Ez azért nagy hiba, mert az izmoknak, szalagoknak és a porcnak is szüksége van a mozgásingerre. Ha rendszeresen mozgattuk a térdünket, sokkal könnyebb lesz a gyógytorna is. Ritka esetekben, de előfordul hogy a páciensek kapnak egy olyan térdrögzítőt, ami egy meghatározott szögértéknél nem engedi tovább hajlítani a térdet. Amennyiben ez 0 fok, azaz nem enged létrejönni mozgást a térdízületben, az sem jelenti azt, hogy ne kellene addig is tornáztatni a combizmokat.

Otthoni feladatok

Ilyenkor amit tehetünk az a combizmok aktív megfeszítése, majd ellazítása. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy azt képzeljük, hogy háton fekvésben a térdünk hátsó részét megpróbáljuk belenyomni jó erősen az ágyba. Ilyenkor a combizmok megfeszülnek, ezt tartjuk egy picit, majd ugyanannyi időre mint ameddig tartottuk feszítést ellazítjuk a combot. Ezt 3x-5x megismételjük egymás után, óránként 2x-3x. Ezt akkor is lehet csinálni nyugodtan, ha nem kaptunk ilyen rögzítőt, ezzel csak jót teszünk.

Amennyiben nincs rögzítő, egy nagyon egyszerű és biztonságos gyakorlatot javasolok. Ez annyiból áll, hogy a hátunkra fekszünk, kinyújtjuk a lábunkat, majd megpróbáljuk felhúzni talpra úgy, hogy az ágyon csúsztatjuk végig. Ezt óránként 10x-15x megismételjük.

Hogyan tovább? A bejegyzés folytatásában elolvashatod!

Röviden összefoglalva:

  • Tanuljuk meg a megfelelő technikát a könyökmankózáshoz, és próbáljuk időben elhagyni
  • Figyeljünk oda a keringésfokozásra
  • Polcoljuk fel az alsó végtagunkat a sarok alatt, vagy az egész végtagot nyújtott térddel
  • Kezeljük megfelelően a heget
  • Ne féljünk mozogni
  • Ha lejárt a három hét, keressünk fel egy gyógytornászt