Fábián Árpád gyógytornász honlapja

Rehabilitációs szempontok LCA műtét után

LCA sérülés

Az elülső keresztszalag (Ligamentum cruciatum anterius – LCA) korai rehabilitációjáról már olvashattatok egy korábbi írásomban. Ez az bejegyzés azt a három hetes ciklust követő rehabilitációs szempontokat fogja taglalni. Szeretném felhívni továbbá ezzel a cikkel a figyelmet arra, hogy mit nyújthat a gyógytorna egy ilyen műtét után, továbbá arra, hogy mire számítson az, aki egy ilyen műtéten esik át.

A szakmai protokoll

Magyarországon a gyógytornát a jelenleg érvényes szakmai protokoll szerint kell elkezdeni, és annak az ajánlásait betartva kell összeállítani a rehabilitációs programot. Ezen felül műtéti technikánként, műtőorvosokként és terapeutákként is fellelhető egy-két apró eltérés, de a program vázát mindenképpen a protokoll adja. A program célja a fájdalommentes mozgás visszaszerzése teljes mozgástartományban, a stabil térdízület és a terhelés fokozatos növelése (sportolók esetén a sportba való visszatérés segítése). Hogyha ilyen műtéten estél át, akkor fel kell készülnöd arra, hogy a rehabilitáció egy hosszú folyamat lesz. A versenysportba való visszatérés pedig még hosszabb. Általánosan elmondható, hogy ez egy minimum fél éves felkészítéssel jár, de a gyakorlatban nem az idő számít, hanem a megfelelő funkció.

A gyógytorna menete

Az első három hetet követően érdemes felkeresni egy gyógytornászt. Az állapotfelmérés után pedig neki lehet kezdeni az általa összeállított feladatoknak. A 3.-8. hétig javasolt az intenzív részvétel a gyógytornán, ezt követően lehet ritkítani a megjelenést, de a két alkalom között ugyanúgy végezni kell azokat a gyakorlatokat, amiket a gyógytornász ad “házi feladatként”. Fontosnak tartom még itt megjegyezni, hogy ezek az időpontok nincsenek kőbe vésve. A terapeutának nem az eltelt időt kell néznie első sorban, hanem a páciense állapotát, és annak függvényében haladni a rehabilitációval.

Feladatok az LCA műtét utáni 6. hétig

 • az orvos által kitűzött mozgásterjedelem elérése
 • zárt kinetikus láncú izomerősítés részleges tehermentesítésben (bár egyes külföldi kutatások azt mutatják, hogy az azonnali terhelés nem jár kockázattal az LCA szempontjából)

Feladatok az LCA műtét utáni 6-12. hétig

 • a mozgásterjedelem visszaszerzése, különös tekintettel a térdnyújtásra
 • a teljes terhelés fokozatos visszaépítése (lépcsőzés, szobabiciklizés)
 • nyílt kinetikus láncú gyakorlatok a 6-8. héttől
 • a 10-12. hétre felkészítés a kocogásra, majd a futásra
 • propriocepció (helyzetérzékelés) fejlesztése

Feladatok az LCA műtét utána 12. héttől

 • a teljes mozgásterjedelem visszaszerzése
 • izomerősítés
 • irányváltoztatások, oldalmozgások, ugrások és kitámasztások gyakorlása
 • a sportra jellemző mozgások gyakorlása

Mi az a zárt és nyílt kinetikus lánc?

A kinetikus lánc kifejezés azt mutatja nekünk meg, hogy hogyan mozog a testrész. Nyílt kinetikus lánc esetén a testrész testünktől távolabbi része szabadon, azaz rögzítés nélkül mozog, míg a zárt kinetikus lánc esetén pont fordítva. Ez többnyire valamiféle alátámasztást jelent. Ebből a szövegből kicsit nehezen kihámozható a lényeg, így egy-egy képpel fogom illusztrálni a különbséget.

zárt kinetikus lánc
A térdízület szempontjából ez egy zárt kinetikus láncú gyakorlat, ahol az ízület testtől távolabbi része (a lábszár) rögzítve van
Ez pedig egy nyílt kinetikus láncú gyakorlat a térdízület szempontjából, ahol az ízület testhez közelebbi része (comb) rögzítve van, és ahhoz képest a lábszár szabadon mozdul el

Ha figyelmesen olvastad az eddig leírtakat, akkor észrevehetted, hogy a szakmai protokoll nem javasolja a műtét utáni első időszakban a nyílt láncú gyakorlatokat. Vajon mi lehet a különbség a kettő között ízületi szinten, ami miatt az egyik szabad és a másik nem?

Ehhez először meg kell értenünk a keresztszalag szerepét. Az LCA dolga többek között az, hogy a sípcsontunk előre irányuló mozgását a combcsontunkhoz képest kontroll alatt tartsa. Ép szalagok esetén ez az előre irányuló mozgás minimális, ugyanis ilyenkor az LCA feszülése megakadályozza a sípcsont mozgását ebben az irányban. Egy 1998-as kutatás a térdízület biomechanikáját vizsgálta a különböző kinetikus láncú gyakorlatok során. Azt tapasztalták, hogy nyílt kinetikus láncú gyakorlatok során az LCA-ban feszülés jött létre a négyfejű combizom húzóereje miatt. Tehát az elgondolás emögött a tiltás mögött az, hogy ezt a frissen beültetett szalagot ne tegyük ki feleslegesen ezeknek a rá ható erőknek addig, ameddig a beépülés már meg nem történt.

A nemzetközi helyzet

Rengeteg külföldi kutatás foglalkozik ezzel a témával. Néhány újabb kutatás azt vizsgálja, hogy vajon mekkora kockázattal jár a gyakorlatban az, hogy ha a nyílt kinetikus láncú feladatokat korábban elkezdik. Biztató eredmények vannak azzal kapcsolatban, hogy bizonyos mértékig biztonságosak lehetnek a nyílt láncú gyakorlatok, akár a korai időszakban. Ugyanakkor ezek a kutatások még nem szolgálnak elég bizonyítékkal, hogy kijelenthessük, hogy nincs hatással a beültetett szalagok feszességére. A személyes javaslatom az, hogy legalább az első 6 hét során maradjunk a zárt kinetikus láncú gyakorlatoknál. A legtöbb külföldi kutatás is azt támasztja alá, hogy izomerősítés szempontjából egy kinetikus láncú gyakorlat sem felsőbbrendű a másikhoz képest, így inkább maradjunk a biztonságosnál.

Mire jók ezek a kinetikus láncok?

A zárt kinetikus láncú gyakorlatok jellemzője az, hogy az alsó végtag izmai egységként, nem pedig izolálva dolgoznak, mint a nyílt láncú gyakorlatok során. Mindkettő mozgásnak meg van az előnye, ezért a legoptimálisabb, ha kombináljuk a kettőt. A zárt láncú gyakorlatok során remekül fejleszthető a térd propriocepciója és stabilitása, míg a nyílt láncú gyakorlatokkal könnyebben lehet izoláltan hatni a műtét miatt általában legyengülő négyfejű combizomra. Ezenkívül néhány sport jellemző mozgása a rúgás, amire nyílt láncú gyakorlatokkal érdemes elkezdeni a felkészülést. A zárt láncú gyakorlatok végrehajtása során pedig arra kell figyelni, hogy mindkét alsó végtagon egyenletes legyen a terhelés, ugyanis jellemzően egy nem akaratlagos védelmi mechanizmusként a terhelés a nem műtött láb irányába tolódik el. Ezt a rossz mozgásmintát szükséges kijavítani és leépíteni.

A sportba való visszatérés

Akkor nevezhető biztonságosnak a versenysport elkezdése, ha a sportoló már nem sérült végtagként tekint a műtött lábára. Tehát nem kell figyelnie a mozdulataira, nem kell elgondolkodnia egy kitámasztás vagy ugrás előtt, hogy ezt vajon bírni fogja-e a térde. Ezen a szubjektív, pszichológiai kritériumon kívül még érdemes elvégezni egy pár speciális tesztet is, amit kiértékelve lehet valamennyire objektív döntést hozni arról, hogy mennyire biztonságos a versenyzés. Semmiképpen sem érdemes siettetni a visszatérést, ugyanis a korai visszatérés nagy kockázati tényező az újrasérülésre, valamint a másik alsó végtag sérülésére is.

A visszatérés kritériumai a szakirodalom javaslata szerint:

 • megfelelő izomerő
 • ugrásos és landolási tesztek
 • a mozgásminőség mérése
 • az alsó végtag szimmetria értéke 90% feletti (gyors helyzetváltoztatást igénylő és kontakt sportok esetén 100% az ideális)

Forrás:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja LCA sérülések fizioterápiás kezelése

Escamilla RF, Fleisig GS, Zheng N, Barrentine SW, Wilk KE, Andrews JR. Biomechanics of the knee during closed kinetic chain and open kinetic chain exercises. Medicine and science in sports and exercise. 1998; 30(4):556-69. [pubmed]

Jewiss D, Ostman C, Smart N. Open versus Closed Kinetic Chain Exercises following an Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of sports medicine (Hindawi Publishing Corporation). 2017; 2017:4721548. [pubmed]

van Melick N, van Cingel RE, Brooijmans F, et al. Evidence-based clinical practice update: practice guidelines for anterior cruciate ligament rehabilitation based on a systematic review and multidisciplinary consensus. British journal of sports medicine. 2016; 50(24):1506-1515. [pubmed]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Egy kis gondolat “Rehabilitációs szempontok LCA műtét után”