Fábián Árpád gyógytornász honlapja

Gyógytorna

gyógytorna

Mit csinál egy gyógytornász?

Gyakran veszem észre az ismerőseim között, hogy nem igazán tudják, hogy mivel is foglalkozom. Azt tudják, hogy gyógytornász vagyok, de az, hogy ez mit is takar pontosan már nem annyira világos számukra. Az is előfordult már velem, hogy a hozzám érkező páciens sem tudta, hogy mi vár rá pontosan, volt aki azt hitte, hogy masszázst fog kapni vagy egyáltalán nem tudta, hogy mire számítson. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék kicsit segíteni az érdeklődőknek.

A név

Sok félreértésre ad okot a szakma neve is. A tornász szó kapcsán néhányan egészen másra asszociálnak, ezért néznek néhányan minket testnevelő tanárnak, gyógytestnevelőnek. De megnyugtatok mindenkit, nem felemás korláttal és gyűrűvel kezdjük a foglalkozást. A gyógytorna kissé idegenebb neve, a fizioterápia is kicsit összezavaró lehet, ugyanis nagyon hasonlít a nagyobb ismertségnek örvendő fizikoterápia szóra. A fizioterápia egy tág halmaz, a fizikoterápia ezen belül helyezkedik el. A fizioterápia bármilyen természetes energiával történő kezelést jelent (ez alatt nem valamilyen misztikus fogalmat értek), a fizikoterápia pedig javarészt csak a fizikai energia felhasználását jelenti (pl. elektroterápia, ultrahang, thermoterápia, fototerápia).

A másik szakma amivel gyakran összekeverik a gyógytornát, az a gyógymasszázs. Sok közeli ismerősömnek is nehéz volt elmagyarázni, hogy én nem masszírozok, hanem gyógytornát tartok. Tanulmányaink során alapszinten megismerkedünk ugyan a masszázzsal, és minden terapeuta maga döntheti el, hogy kezelései során mekkora figyelmet szenteljen ennek, de személyes véleményem az, hogy ha valaki masszázst szeretne, egy gyógymasszőrt keressen fel. A masszázst én is nagyon szeretem, és jó kiegészítő terápiának tartom, viszont azt semmiképpen nem szabad elfelejtenünk, hogy a masszázs önmagában nem helyettesít semmilyen mozgást. A masszázs csökkentheti a panaszokat, de sajnos azokat a problémákat, amik kiváltják a panaszokat, azokat nem oldja meg.

Gyógytornász elektrostimuláció

De akkor mit csinál egy gyógytornász?

A gyógytornász egy alapos betegvizsgálattal kezdi a kezelést, ami a páciens kikérdezéséből, mozgásvizsgálatból, a hozott leletek átnézéséből épül fel. Ezután a kapott eredményekből felállítja a funkcionális diagnózist, amely alapján meghatározza a kezelési célokat, és az elérésükhöz szükséges kezelési tervet. Olyan feladatokat állít össze, amik könnyen megjegyezhetőek, megtanulhatóak, ezáltal otthon is könnyen végezhetőek.

A gyógytorna számos területen alkalmazható, ilyen például a neurológia, sebészet, ortopédia, reumatológia, traumatológia, kardiológia, pulmonológia, szülészet és nőgyógyászat, a teljesség igénye nélkül. Ezeken a területeken a gyógytornász fő feladatai közé tartozik a betegségek kialakulásának megelőzése, a már kialakult betegségek romlásának lassítása, a műtétre felkészítés, a műtét utáni rehabilitáció, a szövődmények megelőzése, a kiesett mozgások újratanítása, az izmok optimális állapotának kialakítása és egyéb specifikus feladatok a klinikai terület sajátosságainak megfelelően.

A gyógytornával kapcsolatos, gyakran hangoztatott sztereotípia az, hogy fájdalmas. Ez sajnos néhány esetben valóban előfordul, viszont minden esetben igyekszünk fájdalommentesen dolgozni, és sosem célunk a fájdalom fokozása. Főleg a műtétek után hozzám érkező páciensektől hallom gyakran, hogy meglepődve tapasztalják, hogy egyáltalán nem fájt a kezelés. Pedig a legtöbb kezelés valóban így zajlik, valamiért mégis félelemmel érkezik hozzánk a páciensek egy része. Remélem lassan ez a negatív kép szertefoszlik, ahogy egyre több ember távozik pozitív élménnyel a gyógytornáról.

Ki lehet gyógytornász?

Amikor beszélgetek a pácienseimmel, és szóba kerül az iskola, gyakran látok döbbent arcokat, mikor megtudják, hogy  gyógytornásszá csak 4 éves egyetemi képzés elvégzése után válhat valaki. Sokan hiszik azt, hogy ez csak egy OKJ-s képzés, vagy hogy csak egy pár hónapos tanfolyam. A fentebb leírtakból látszik, hogy ez egy jóval szerteágazóbb terület annál, hogy ilyen rövid idő alatt el lehessen sajátítani, nagy felelősséggel jár ez a szakma, ezért elengedhetetlen a kellő időt tanulással tölteni. Amiért lényegesnek tartottam ezt leírni az az, hogy azok a páciensek, akik megtudják ezt az információt máris jobban bíznak bennünk, és ez a bizalom a gyógyulás egyik feltétele.

Olvasd el a következő cikket is, ha szeretnéd megtudni, mit csinál egy manuálterapeuta!