Guggolás

Guggolás

Mire jó a guggolás?

A guggolás egy alapvető emberi mozgás, ezért nagyon fontos a jó technika elsajátítása, vagy inkább nevezhetnénk újratanulásának. A kisgyerekek ösztönösen a helyes kivitelezést választják. Amellett, hogy egy kitűnő gyakorlat a combizmok és farizmok edzésére, súlyt használva a törzsizmokat is igénybe veszi. Azonban hozzá teszem, hogy a súllyal végzett guggolás nem egy kezdő feladat. Mindenképpen javaslom, hogy egy edző segítségével sajátítsd el. Rengeteg dologra kell figyelni a kivitelezés közben, ilyen például a terpesz szélessége, a térdek helyzete, a guggolás mélysége, a törzs és a medence viszonya és az optimális súly kiválasztása.

Guggolás és a rehabilitáció

A guggolás az egyik kedvenc gyakorlatom a térd rehabilitációjában. Bizonyos eseteket leszámítva nagyon jól lehet használni, annak a ténynek köszönhetően, hogy guggoláskor az elülső combizom és a hátulsó combizom egyszerre feszül meg, úgynevezett kokontrakció jön létre közöttük. A kokontrakció nagyon hasznos számunkra, amikor a térd stabilitását szeretnénk növelni. Néhányan azt gondolják, hogy a guggolás egy veszélyes gyakorlat, ha sérült a térd. Viszont ha megfelelő instrukciókkal látnak el minket és  helyesen hajtjuk végre, akkor egy igazán értékes és biztonságos feladat lehet. Például egy keresztszalag műtét után sokkal kisebb kockázattal jár egy guggolás, mint mondjuk az, ha egy széken ülve megpróbáljuk kinyújtani a térdünket a levegőbe. A rehabilitáció során elsősorban a súly nélküli guggolást preferáljuk, ahogy viszont fejlődik az izomzat és a stabilitás, fokozatosan felépítve átválthatunk a súllyal történő végrehajtásra is.

A guggolás mélysége

Sokan gondolják, hogy nem szabad a vízszintes alá guggolni.  Akkor is ha a térdünk egészséges, sok tényező befolyásolhatja a guggolásunk mélységét. Saját alkati különbségeink azok, amik megszabják, hogy milyen mélyre tudunk biztonságosan leguggolni. Fontos a csípőnk a térdünk és a bokánk megfelelő mozgékonyságának kialakítása és a helyes mozgásminta elsajátítása. Ahelyett, hogy azt figyeljük, hogy milyen mélyre tudunk leguggolni, inkább figyeljük meg azt, hogy mi az a mélység, ami még nem megy a helyes kivitelezés rovására. Ha ezt felismertük, elkezdhetünk dolgozni rajta, növelhetjük a mélységet és a súlyt ez előbbi szempontoknak megfelelően. Egy tudományos áttekintésben, ahol a 2011 és 2013 között megjelent tudományos cikkek eredményeit foglalják össze, azt az eredményt kapták, hogy a mély guggolás nem jár nagyobb kockázattal, mint a fél- vagy a vízszintes guggolás. Helyesen kivitelezve hatékony eszköze lehet a sérülések megelőzésének, és az alsó végtagok erősítésének.

Ne menjen a térd a lábujjak elé?

Sok szakember használja a guggolás tanításánál azt az instrukciót, hogy ne menjen a térd a lábujjak elé. Egy kutatás azt vizsgálta, hogy mekkora forgatónyomaték hat a térdízületre akkor, ha nem engedjük a térdet a lábujjak elé, és akkor ha hagyjuk szabadon az előre irányuló mozgását. Azt az eredményt kapták, hogy a térdízületre ugyan kisebb forgató nyomaték hatott, de a csípőízületre ható erők jelentősen nőttek. Annak érdekében, hogy az ízületekre ható erők egyenletesen oszoljanak el, hagyjuk enyhén előre mozdulni a térdet, a talpunk viszont maradjon a talajon.

5 tipp a guggoláshoz

  • a sarkunk maradjon végig a talajon
  • a súlypontunkat tartsuk végig a talpunk közepe felett, akár súlyt használunk, akár nem
  • a törzsünket tartsuk végig neutrális helyzetben
  • a térdeink és a lábujjaink egy irányba mutassanak
  • ne használjunk sarokemelőket, inkább alakítsuk ki a technikához szükséges mozgékonyságot

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Egy kis gondolat “Guggolás”