Fábián Árpád gyógytornász honlapja

Minden, amit a gerincferdülésről tudni érdemes

ferde torony gerincferdülés

A következő bejegyzés témája egy igen gyakori kórkép, a gerincferdülés (Scoliosis) lesz. Megkértem egy ezen a területen igazán mély tudással rendelkező kollégámat, Tanamár Petrát, hogy készítsen erről egy cikket. Petra szinte az összes gerincferdüléssel kapcsolatos továbbképzést elvégezte, valamint megszerezte a nemzetközileg is elismert Schroth terapeuta végzettséget. Olvassátok az írását bizalommal, keressétek bátran ezzel a problémával.

Mi is az a gerincferdülés?

A gerincferdülés egyre több serdülőkorú gyermeket érintő gerincprobléma. Akkor beszélhetünk erről a betegségről, amikor gerincoszlop az egyenes helyzetéhez képest oldalirányba kitér.

Strukturális vagy funkcionális?

Strukturális gerincferdülésről akkor beszélhetünk, amikor az elváltozás miatt a csigolyák egymáshoz képest elcsúsznak és elcsavarodnak. Ez a csavarodás magával húzza a bordákat is, aminek következtében az egyik oldalon egy púp jön létre, amit bordapúpnak hívunk, a másik oldalon pedig egy völgy, amit bordavölgynek nevezünk. A probléma a gerinc bármely szakaszán létrejöhet. A strukturális gerincferdülés esetén magában a csontos szerkezetben is bekövetkezik a változás.

Funkcionális gerincferdülés esetén pedig a csigolyák struktúrája nem érintett, tehát nincs csontos elváltozás ebben az esetben.  Kialakulásának az okát nem tudják pontosan meghatározni, számos tényezőt tartanak számon, amelyek esetleg szerepet játszhatnak pl. végtaghossz különbség vagy az izomegyensúly felborulása.

Hogyan ismerjük fel?

A gerincferdülés külső jelei 11-12 éves kor körül jelenik meg, ez az életkor a gyerekek főbb növekedési időszakára tehető. Fontos a problémát minél előbb felismerni és elkezdeni a célzott terápiát. Amíg a gyerekek kicsik és rugalmasak jobb eredményeket lehet náluk elérni és kisebb esélyük van arra, hogy a serdülőkorban bekövetkező hirtelen magasság növekedés miatt a görbületük rosszabbodjon.

Mik azok a külső jelek, amit szülőként észrevehetünk?

Kérjük meg a gyermekünket, hogy vegye le a pólóját, és álljon nekünk háttal, és keressünk asszimetriákat, figyeljük a következő jeleket:

Scoliosis
Saját kép
  1. medence egyik oldalra kitolódott
  2. a törzs és a kar által bezárt háromszög nagyobb az egyik oldalon
  3. az egyik lapocka magasabban áll
  4. az egyik váll feljebb helyezkedik el

    +1 a csigolyákon végig húzva az ujjat érezhető, hogy nem szabályosan helyezkednek el egymás alatt
scoliosis előrehajlás
Saját kép

Ezután kérjük meg, , hogy maga előtt tegye össze nyújtott karral a két tenyerét és szép lassan csigolyáról csigolyára hajoljon előre. Itt azt kell észre venni, hogy az egyik oldal kiemelkedik, a másik oldal pedig eltűnik.

Mit tehetünk, ha már kialakult a gerincferdülés?

A diagnózis felállításakor fontos, hogy ne essünk kétségbe ez nem egy gyógyíthatatlan betegség. Fontos a szakember mielőbbi felkeresése és a megfelelő, rendszeres torna megkezdése. Célzottan erre a problémára dolgozta ki Katharina Schroth  a Schroth terápiát.

A terápia egyénre szabottan történik, amely során alkalmazunk lágyrész technikákat, mobilizáló fogásokat is. A tornafoglalkozás célja a deformitás korrigálása és a rosszabbodás megakadályozása. A korrekció eléréséhez különböző aszimmetrikus helyzetben dolgoztatjuk meg a törzsizomzatot, hiszen a gerincferdülés is aszimmetrikus elváltozás. A terápiának saját légzés technikája van, amit forgató légzésnek hívunk, ennek a segítségével próbálunk meg a törzs elcsavarodásra hatni. Van olyan eset, hogy a torna már önmagában nem elegendő kezelés. Ilyenkor kiegészítőként jön a korzett (fűző), amely egyéni mintavétel alapján történik, ortopéd műszerész készíti el. A gyermek gerincferdülésének megfelelően alakítják ki. A fűzőt egész nap viselni kell, kivétel ez alól a torna ideje.


Tanamár Petra

Tanamár Petra

gyógytornász, Schroth terapeuta

Telefonszám: 0620-411-1826

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..