FDM

FDM

Mi az a Fascia Disztorziós Modell (FDM)?

Az FDM egy modern terápiás gondolkodásmód a fájdalomcsillapításban. Több, már létező technikát használ fel a kezelés során, de az FDM igazi erőssége a diagnózisban rejlik. Egy amerikai orvos, Stephen Typaldos dolgozta ki a módszert. Azt figyelte meg, hogy mikor megkérdezte a pácienseit, hogy hol van fájdalmuk, akkor azt mindig mutatták is a kezükkel. Miután elkezdett nagyobb jelentőséget tulajdonítani ennek, azt vette észre, hogy nagyjából azonos minta alapján jelzik a páciensei a különböző fájdalmakat. Ekkor már foglalkoztatta, hogy vajon mit mutathatnak? Nem volt köze se az izmok, se az idegek lefutásához. Ekkor jött az ötlet, hogy valószínűleg a bőr alatti, mindent behálózó kötőszövet, a fascia rendellenességeit mutatják. Később ezeket a gesztusokat, amiket a fájdalom kifejezéséhez használunk, kategóriákra osztotta és minden kategóriához egy-egy kezelési módszert rendelt.

Mire jó az FDM?

Számomra az FDM egy nagyon ígéretes eszköz arra, hogy a hozzám érkező páciensek fájdalmát csökkentve sokkal hatékonyabb legyen a mozgásterápia, ami a hosszútávú eredményt segíti. A fájdalom csökkenése már az első pár alkalommal bekövetkezik, ha kötőszövet eredetű fájdalommal jelentkezik a páciens (ami elég gyakori). Ez nem elhanyagolható szempont, mert valljuk be őszintén, a fájdalom szinte az egyedüli mozgatóerő, ami bármilyen terápiára vezet minket. Hiába vannak biomechanikai jellegű problémáink (pl. gyengült testtartásért felelős izmok, nem megfelelő izomegyensúly, csökkent mozgáskoordinációs képesség), ha nem okoz fájdalmat, akkor nem foglalkozunk vele.

Mikor érdemes próbálkozni vele?

Ismerős eset az, amikor már sok kivizsgáláson voltál, de semmi olyan szervi elváltozást nem találtak, ami indokolná a panaszodat? Ilyenkor számításba kell venni, hogy valamilyen kötőszöveti elváltozásról van szó. Erre sajnos nem nagyon léteznek hagyományos vizsgálatok. Ezen kívül bármilyen mozgásszervi fájdalom esetén érdemes tenni vele egy próbát. Valódi akut gyulladás esetén azonban meg kell várni annak a rendeződését.

Hogyan kell elképzelni ezt a kezelést?

A kezelést egy betegvizsgálat előzi meg, aminek a fő célja, hogy megtaláljuk, és újból kiváltsuk a páciens fájdalmát. Ez alapján dolgozzuk ki a terápia menetét, hogy milyen technikát fogunk használni az adott problémára. Az esetek nagy részében kézzel végzett fogásokat alkalmazunk, de számításba jöhetnek bizonyos eszközök is, mint például a száraz köpöly (na persze nem valamilyen ezoterikus, vagy táltos varázsló célzattal), medical floss (egy egészségügyi célokra kifejlesztett gumiszalag) és bizonyos esetekben WC pumpa is (a szívóerejének köszönhetően a felületes és mély kötőszöveti rétegek mobilizálására, persze szigorúan olyan, amit előtte nem használtunk a WC-ben :D). Ennek a kezelésnek sajnos egy hátránya van: ez bizony fájdalmas. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ez a fájdalom koránt sem akkora, mint ami miatt felkerested a terapeutát. További jó hír, hogy nem tart sokáig. A páciensek többsége ezt inkább egy kellemetlen érzésnek írja le. Ha a terapeutának sikerül egy jó diagnózist felállítania, és annak alapján a megfelelő kezelést adnia, akkor nagyon hamar javulás érhető el, ez pedig bőven elég ok a pácienseknek az engesztelődésre.

Kutatások

A WC pumpás rész után nyilván elgondolkoztál azon, hogy mi ez a hülyeség. Mielőtt elrettennél teljesen, megosztok veled egy két kutatási eredményt ezzel kapcsolatban, hogy lásd nem egy komolytalan dologról van szó:

  • A befagyott váll szindróma kezelésében a hagyományos manuálterápiával hasonlították össze, és jóval hatékonyabbnak találták (64%-os javulás a kar oldalra emelésében)
  • A Medial Tibial Stress szindrómánál (atlétákra és katonákra jellemző sípcsonti fájdalom, a repetitív futás vagy menetelés hatására a kemény talajon) szignifikáns csökkenést értek el az érzékelt fájdalom nagyságában
  • Hatékonynak találták a derékfájás során a fájdalom kezelésében és a funkciók javításában

Persze úgy korrekt, ha megmutatom az érem másik oldalát is. Itt található egy tudományos kritika az FDM-mel kapcsolatban. Az én véleményem és tapasztalatom az, hogy ez egy nagyon jól használható modell, csak tudni kell a határait. Egy kellően körültekintő és tapasztalt terapeuta kezében rendkívül hatásos és biztonságos módszer lehet a fájdalomcsökkentésben, csak fel kell ismerni, hogy mikor használható.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

2 hozzászólás “FDM”