Az 5 leggyakoribb idegen kifejezés a gerinc MR leleteken

MR vizsgálat , készülék

Mi is az az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat egy úgy nevezett Mágneses Rezonancia (MR) készülékkel történik. Nem akarok túl mélyen belemenni a működési elvébe, mert a száraz szöveg hatására hamar elveszíteném az érdeklődésedet, ezért csak egy pár mondatban összefoglalva írom le. Ez egy olyan gép, ami mesterségesen egy erős mágneses teret generál. Ebbe fektetik be a beteget, itt felhasználják a szervezetünk folyadéktereinek megváltozott viselkedését a mágneses térben. Ezt egy számítógép feldolgozza és átalakítja képi információvá.

Mutasd az MR-ed, megmondom ki vagy!?

Bár az MR vizsgálat egy eléggé megbízható diagnosztikai módszernek számít és rengeteg problémát képes felderíteni, sajnos ez az eljárás sem tévedhetetlen. Technikai pontatlanságok is adódhatnak (páciens mozgása miatt, mágneses tér torzulása miatt stb.), de én most ennek a pontatlanságnak egy más aspektusára szeretném felhívni a figyelmet. Az MR vizsgálat számtalan felhasználási területe közül én most a gerinc vizsgálatát ragadnám ki.

Gyakran előfordult eddigi munkám során, hogy a hozzám érkező páciens tünetei és a magával hozott MR vizsgálat eredménye teljesen más képet mutattak. Megeshet az is, hogy tünetmentes páciens MR felvételén porckorong sérvet találnak és ennek a fordítottja is. Nagy fájdalom esetén lehetséges, hogy nincs semmilyen kimutatható elváltozás. Erre az a magyarázat, hogy a fájdalomérzékelés egy komplex dolog. Egy porckorong sérv lehet simán tünetmentes. Egy kutatás azt az eredményt találta, hogy a vizsgálaton részt vett 50 év feletti, semmilyen tünettel nem rendelkező emberek 80%-ának porckorong degenerációja volt. A fájdalmat sokszor nem maga az elváltozás okozza. Kiválthatja azt például a gerinc melletti izmok feszessége a reflexes izomvédekezés miatt, vagy pedig a csigolyák kisízületeinek a gyulladása. Ezen kívül is lehet még számtalan oka a panaszok kialakulásának.

Most akkor kell, vagy nem?

Mi, gyógytornászok örülünk neki, ha rendelkezik MR vizsgálattal a páciensünk, mert jó kiindulási alapot ad a kezelés elkezdéséhez.  Viszont pusztán az MR vizsgálat alapján felállítani a kezelési tervünket nagy hiba lenne. Mindenképpen figyelembe kell venni a tüneteket, megvizsgálni a mozgásokat. Ezután ezeket összevetve az MR vizsgálat eredményével már sokkal pontosabb képet kapunk. A célom ezzel a kis kitérővel az volt, hogy ha rendelkezünk egy MR vizsgálattal, és látjuk rajta például, hogy porckorong sérvünk vagy bármilyen más degeneratív elváltozásunk van, ne ijedjünk meg egyből. Sok esetben ilyen diagnózissal is teljesen tünetmentesek az emberek. További jó hír pedig az, hogy a degeneratív elváltozások egy része, például a porckorong sérv rendkívül jól kezelhető gyógytornával. Ehhez két dolog szükséges: a megfelelő gyakorlatok megtanulása és rendszeres végrehajtása.

Kifejezések

  1. Discus hernia/ hernia disci: Porckorong sérv. A csigolyák között porckorong helyezkedik el, amelyet két részre tagolhatunk, a belső kocsonyás részre és a külső rostos gyűrűre. A porckorong sérv esetén a külső rostos gyűrű megsérül, és ezen kitüremkedik a belső kocsonyás rész.
  2. Discus protrusio/ protrusio disci: Ez némileg hasonlít a porckorong sérvre, de ebben az esetben a rostos gyűrű csak meggyengül, a kocsonyás anyag nem tud kitüremkedni, csak kiboltusolni. Ezt úgy képzeljük el, mint amikor összenyomunk egy lufit az egyik oldalon, a másik oldal pedig az oda áramló levegő miatt kiboltosul.
  3. Discopathia: A porckorong valamilyen degeneratív elváltozása. Látható még a poly előtaggal is, ez azt jelenti, hogy több porckorong érintett
  4. Radiculopathia: A gerincvelőből kilépő ideggyökök bántalma. Ilyenkor valami nyomja az ideggyököt (lehet akár porckorong sérv, csontkinövés, valamilyen gyulladásos folyamat stb.), ami a kisugárzó fájdalmat, érzés vagy reflex kiesést is okozhat az érintett területen.
  5. Spondylolisthesis: Két oldali csigolyaív szakadás, ebben az esetben a csigolya elcsúszik az alatta lévő csigolyához képest előre.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Egy kis gondolat “Az 5 leggyakoribb idegen kifejezés a gerinc MR leleteken”